Er heerst krentenbaard

Er heerst krentenbaard

Beste ouders/verzorgers,
 

Er heerst krentenbaard in de klas. Krentenbaard is besmettelijk en wij vragen u dan ook om uw kind goed in de gaten te houden. Hieronder staat uitgelegd wat het is en hoe u het kunt herkennen.

 

KRENTENBAARD (Impetigo)

 

Wat is het?

Krentenbaard of impetigo is een besmettelijke aandoening van de huid die veroorzaakt wordt door de stafylokok of streptokok bacterie. Door de infectie ontstaan rode plekken, blaasjes met geel vocht en geelbruine korstjes. De infectie komt meestal in het gezicht voor rond de neus of mond, vandaar de naam krentenbaard. De infectie kan ook op andere plaatsen optreden. Krentenbaard komt geregeld voor.

 

Waar en hoe kan je het oplopen?

Mensen kunnen besmet raken door direct contact met krentenbaard-plekken van een ander. Dat gebeurt vooral bij kinderen (veel lichamelijk contact). Ook kan de bacterie door krabben op de handen komen en zo op bijvoorbeeld speelgoed terechtkomen. Daardoor kunnen andere kinderen besmet raken. Door krabben kunnen de kinderen zichzelf ook opnieuw besmetten. Mensen kunnen ook door indirect contact besmet raken. Veel mensen dragen de bacterie namelijk bij zich zonder ziek te zijn. De bacterie zit in de neus, keel of op de huid. De bacterie kan door hoesten en niezen in de lucht terechtkomen.

 

Ziekteverschijnselen?

De ziekte begint met rode vlekken of bultjes op de huid. De bultjes worden blaasjes waarin gelig vocht zit. Als de blaasjes open gaan ontstaan natte plekjes en geelbruine korstjes. De plekjes kunnen zich snel uitbreiden. Op de plaats van de blaasjes en korstjes kan de huid pijnlijk zijn en jeuken.

Na besmetting duurt het één tot drie dagen voordat er verschijnselen van krentenbaard optreden. Herkent u de ziekteverschijnselen neem dan contact op met uw huisarts of vraag een antibioticazalf en/of het desinfecteren van de huid (bijvoorbeeld Povidon, Jodium of chloorhexidine).